субота, 10 березня 2018 р.

Метод Шести Капелюхів Мислення



Впровадження методу Шести Капелюхів Мислення
це вміння працювати з текстом, уміння думати, творчо мислити, порівнювати, узагальнювати, робити вибір, вчитися розуміти інших людей

Білий Капелюх:  Білий Капелюх символізує нейтральну інформацію. Учень з білим капелюхом, пригадує особисті знання і вміння, пробує визначити, якої інформації недостатньо, де можна знайти і доповнити потрібну інформацію, користуючись словниками, енциклопедіями, довідниками, картами, таблицями, схемами тощо. Білий Капелюх використовується для того, щоб спрямувати увагу на наявну відсутню інформацію.
Червоний Капелюх: Червоний Капелюх зв’язаний з почуттями, інтуїцією й емоціями. В учня з Червоним Капелюхом з’являється можливість відкрито виразити чи описати свої почуття й емоції. Отже, Червоний Капелюх – це формування свого ставлення до подій і їх учасників.
Чорний Капелюх : Чорний Капелюх указує на ризик і говорить, чому щось може не вийти. Це, можливо, самий корисний капелюх, бо вказує на негативі сторони, небезпеку помилки. Учень, міркуючи з Чорним Капелюхом на голові піклується про істину, правдоподібність, критично оцінює : «Чи це правильно?», «Які можливі проблеми і небезпеки?»
Зелений Капелюх: Зелений Капелюх нагадує про рослини, ріст, енергію життя. Під Зеленим Капелюхом учень вносить пропозиції й обговорює нові ідеї й альтернативи, говорить про варіанти існуючих ідей. Коли використовується Зелений Капелюх учень прикладає творчі зусилля.
Жовтий Капелюх: Жовтий колір наводить на думку про сонце й оптимізм. Жовтий Капелюх – це простеження позитивних сторін явища, переваг та досягнень.
Синій Капелюх: З Синім кольором згадується небо, море, вода. Синій Капелюх символізує знання, роздуми про мислення, це – підбиття підсумків.

  Застосування методу Шести Капелюхів на уроці літературного читання в 4 класі.

 Робота над твором Ліни Костенко  «Усе моє, все зветься Україна !»

    В ході уроку учні діляться на шість груп. Кожна група отримує конверти із завданнями і один із шести капелюхів.
   Заслуховувати відповіді слід починати з Білих капелюхів, тому що це робота з першоджерелами. Доповіді Червоних, Жовтих, Чорних, Зелених Капелюхів можна заслуховувати у будь-якій послідовності.           Робота будується таким чином, що кожна група доповнює іншу, дискутує, знаходить компроміс. Завершити роботу слід підведенням підсумків, а це зроблять Сині Капелюхи.
Білий Капелюх:
Скласти асоціативний кущ до слова Україна

Червоний Капелюх:
У
К
Р
А
Ї
Н
А до кожної літери підібрати характерну рису держави.

Чорний капелюх :
Називає , на що потрібно звернути більше уваги, щоб Україна була привабливішою, багатшою і т.п.

Жовтий капелюх: є
Вступає в суперечку і називає гарні сторони України.

Зелений капелюх.
Вибирає із різних продуктів ті, з яких можна зварити національну українську страву – борщ.

Синій Капелюх:
Складає сенкан до слова Україна

Головною складністю в освоєнні методу «6 капелюхів» є сама технологія системи. Щоб її освоїти, буде потрібно якийсь час.  До того ж набагато швидше навчитись зрозуміти систему працювати поодинці, ніж в групі. 

 Світлини із уроку «Шість капелюхів мислення»




1 коментар:

Популярні публікації